mai 19, 2020 De Traieste Sanatos 0

Masaj si reflexoterapie

 MASAJUL

 

Masajul  este o prelucrare manuala a tesuturilor moi si a muschilor in vederea obtinerii unor efecte terapeutice si de relaxare benefice organismului uman, pe termen lung sau chiar cu rezultate instantanee – relaxare, eliminarea rapida a oboselii fizice sau psihice.

In functie de felul masajului – masaj general sau masaj partial, de manevrele folosite – bateri, framantari, neteziri etc., efectele sunt diferite : excitante, relaxante.

Masajul stimuleaza metabolismul prin actiunea mecanica directa asupra muschilor sau, in cazul masajului reflexogen, indirect prin intermediul sistemului nervos. Alaturi de exercitiul fizic, masajul constituie o cale de eliminare a produsilor reziduali din organism.

Masajul muschilor la sportivi, la persoane dinamice, efectuat inainte de antrenament le pregateste pe acestea pentru efort, iar cel efectuat dupa antrenament elimina oboseala si contribuie la o refacere rapida.

Masajul are si un rol estetic, intretinand si refacand elasticitatea pielii, favorizand astfel miscarile corpului, dezvoltand tonusul si rezistenta elementelor ce au rolul de a proteja tesuturile si organele.

Prin activarea circulatiei sangvine la nivel cutanat are loc o intensificare a eliminarii rezidurilor metabolice si a o mobilizare a rezervelor de grasime ce se depun in straturile de tesut conjunctiv subcutanat, fie uniform, fie aleator pe alte regiuni ale corpului.
Prin masaj se elimina aspectul de „coaja de portocala”, caracteristic celulitei, prin scaderea si resorbtia depozitelor de grasime din tesuturi.

Masajul general conduce la aparitia unei senzatii de buna dispozitie, o senzatie de relaxare, destindere motiv pentru care este indicat in tratamentul asteniei si stresului, insomniei, oboselii cornice, constipatiei ocazionale. Ce este reflexoterapia si importanta ei pentru organism

 

Reflexoterapia este o foarte buna metoda de prevenire si tratare a unor tulburari sau afectiuni.
La extremitatile corpului – talpi, palme, nas, urechi – sunt terminatii nervoase si zone reflexe ale organelor din corp. Tehnicile de reflexoterapie au la baza principii asemanatoare cu acupunctura si presopunctura – stimularea unor puncte reflexogene. Prin reflexoterapie se pot elimina toxinele din organism si debloca circuitul energetic in corp.

Masarea unor puncte de pe talpi – reflexoterapia plantara – si picioare in scopuri terapeutice este o practica straveche, a carei origini se pierde in antichitate.
Masajul talpilor – reflexoterapia plantara – este folosit astazi in multe tari occidentale in scop terapeutic.

Punctele reflexe se maseaza cateva minute pana la disparitia durerii locale si a granulatiilor de sub piele. Aceste manevre imbunatatesc circulatia sangvina si limfatica obtinandu-se, pe cale reflexa, chiar si normalizarea functiei organului caruia ii corespunde punctul masat.

Se recomanda efectuarea a 2 – 3 sedinte de reflexoterapie pe saptamana si consumarea in timpul masajului a 500 ml. de apa plata sau ceai.