Vitamina C este esentiala, ceea ce inseamna ca nu poate fi produsa de organism, ci trebuie obtinuta din alimentatie sau suplimente alimentare.
Este solubila in apa si se gaseste in multe fructe si legume, inclusiv portocale, capsuni, kiwi, ardei gras, broccoli, kale si spanac.
Desi este recomandat in mod obisnuit sa obtii un aport suficient din alimente, multe persoane apeleaza la suplimente alimentare pentru completarea necesarului zilnic de nutrienti.
Ce se intampla daca nu am un aport zilnic suficient de vitamina C?
Iata cateva dintre simptomele cu care te poti confrunta:
- stare de oboseala constanta
- slabiciune musculara
- dureri ale articulatiilor
- pierderea brusca in greutate
- gingii inflamate
- par tern, care se rupe usor
- piele deshidratata.
5 beneficii impresionante pentru sanatate dovedite in suplimentarea alimentatiei cu vitamina C:
1. Antioxidant puternic care creste apararea naturala a organismului
Vitamina C este un puternic antioxidant care poate consolida apararea naturala a corpului. Antioxidantii sunt molecule care stimuleaza sistemul imunitar prin protejarea celulelor de radicalii liberi.
Acestia provoaca stres oxidativ, care a fost legat de aparitia multor boli cronice. Aportul zilnic recomandat de vitamina C iti poate creste nivelul de antioxidanti din sange cu pana la 30%.
Astfel, apararea naturala a organismului creste, iar corpul tau poate lupta cu succes impotriva inflamatiei din corp, dar si a virusurilor si bacteriilor care il ataca.
Vitamina C mentine functionarea normala a sistemului imunitar, ajuta la formarea anticorpilor in organism, reduce simptomele gripei si racelilor si le poate scurta durata.
2. Poate ajuta la combaterea tensiunii arteriale ridicate
In Romania, rezultatele preliminare ale studiului SEPHAR III, desfasurat de Societatea Romana de Hipertensiune, arata ca aproape jumatate (49,5%) dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sufera de hipertensiune arteriala.
Hipertensiunea arteriala poate duce la aparitia bolilor cardiace, principala cauza de deces la nivel global. Vitamina C poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la mentinerea ei in limite optime.
Un studiu realizat pe animale a descoperit ca luarea unui supliment de vit C a ajutat la relaxarea vaselor de sange ale inimii, ceea ce a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale.
Mai mult, o analiza a 29 de studii umane a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C, in medie, a redus tensiunea arteriala sistolica (valoarea superioara) cu 3,84 mmHg si tensiunea arteriala diastolica (valoare mai mica) cu 1,48 mmHg la adultii sanatosi.
La adultii cu hipertensiune arteriala existenta, suplimentele de vitamina C au redus tensiunea arteriala sistolica cu 4,85 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,67 mmHg, in medie.
Totusi, desi aceste rezultate sunt promitatoare, nu este clar daca efectele asupra tensiunii arteriale sunt pe termen lung. Persoanele cu hipertensiune arteriala nu ar trebui sa se bazeze numai pe vitamina C pentru tratament.
3. Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace
Multi factori cresc riscul de boli de inima, inclusiv hipertensiunea arteriala, niveluri ridicate de colesterol „rau”(LDL) si trigliceride. Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc.
De exemplu, in urma unui studiu s-a constatat ca, dupa 10 ani, persoanele care au luat cel putin 700 mg de vit C zilnic aveau un risc cu 25% mai mic de aparitie a bolilor de inima decat cele care nu au luat acest supliment.
In concluzie, se pare ca a consuma cel putin 500 mg de vitamina C zilnic poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, daca ai deja o dieta bogata in vit C, atunci trebuie sa consumi suplimente astfel incat sa nu depasesti DZR.
Doza zilnica recomandata (DZR):
- Copii
- intre 1-3 ani: 15 mg
- intre 4-8 ani: 25 mg
- intre 9-13 ani: 45 mg
- intre 14-18 ani: 75 de mg
- barbati: 90 de mg
- femei: 75 de mg
- femei insarcinate: 85 de mg
- femei care alapteaza: 120 de mg
- fumatori: pot creste doza cu 35 de mg pe zi.
4. Ajuta la prevenirea anemiei feriprive prin imbunatatirea absorbtiei fierului
Fierul este un nutrient important care are o varietate de functii in organism. Este esential pentru fabricarea globulelor rosii si transportarea oxigenului in intregul corp.
Interesant este ca suplimentele de vitamina C pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din dieta. Ajuta la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier pe baza de plante, intr-o forma care este mai usor de asimilat in corp.
Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, deoarece carnea este o sursa majora de fier.
De fapt, consumarea simpla a 100 mg de vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67% .
Drept urmare, poate ajuta la reducerea riscului de anemie in randul persoanelor predispuse la deficienta de fier.
Daca suferiti de niveluri scazute de fier, consumul alimentelor bogate in vitamina C sau luarea unui supliment alimentar poate ajuta la imbunatatirea nivelului de fier din sange.
5. Protejeaza memoria si gandirea pe masura ce imbatranesti
Dementa este un termen larg utilizat pentru a descrie simptomele gandirii si memoriei precare. Aceasta afecteaza peste 35 de milioane de oameni in intreaga lume si apare de obicei in randul adultilor in varsta.
Studiile sugereaza ca stresul oxidativ si inflamatia din apropierea creierului, a coloanei vertebrale si a nervilor (cunoscute in totalitate ca sistemul nervos central) pot creste riscul de dementa.
Mai multe studii au aratat ca persoanele cu dementa pot avea niveluri mai mici de vitamina C in sange.
Aporturile mari de vitamina C din alimentatie sau suplimente au un efect protector asupra gandirii si memoriei odata cu inaintarea in varsta.
Iti mentine pielea tanara
Aspect neuniform al tenului, textura aspra, lipsita de stralucire, liniile fine, cicatricile cauzate de acnee, oboseala generala – sunt influentate de nivelul de vitamina C din organism.
Datorita proprietatilor sale antioxidante, ea contribuie la procesul de regenerare naturala a pielii tale, prin repararea celuelor deteriorate ale pielii. Cum actioneaza mai exact?
Vitamina C ajuta pielea, mai ales la nivelul tenului, sa combata actiunea daunatoare a razelor UV si a factorilor poluanti din mediul inconjurator.
Mai mult, inhiba productia de melanina care provoaca decolorarea pielii (hiperpigmentare si petele maronii).
Atunci cand este utilizata extern, creste productia de colagen si elastina – fibre proteice naturale care ajuta la mentinerea pielii pline si ferme si la prevenirea imbatranirii premature.
Chiar daca este utilizata numai intern, vitamina C are efecte miraculoase asupra pielii tale, pe care o mentine luminoasa si tanara.
Iti recomandam:
Life Impulse® Vitamina C 1000mg – Eliberare prelungita contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar si la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange.
Inhiba cresterea tumorilor, contribuie la formarea globulelor rosii, are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului. Mai mult, distruge toxinele acumulate in organism si previne uzura celulara.
Life Impulse® cu Vitamina C si Calciu – Antioxidant poate ajuta organismul slabit sa lupte impotriva radicalilor liberi. Poate ajuta la ameliorarea racelilor, dar si a unor afectiuni mai grave.
Combinatia de vitamina C, calciu si minerale poate actiona ca un antioxidant asupra sistemului imunitar, intareste bariera de protectie a organismului si mentine buna functionare a scheletului osos si a dintilor.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing