NADH (Nicotinamida-adenin dinucleotida) este o coenzima prezenta in mod natural in toate celulele vii. Este necesara in dezvoltarea celulara si in producerea de energie la nivel celular.
Daca si tu te confrunti cu o stare de oboseala continua, epuizare, stres, chiar si irascibilitate, e posibil sa iti suprasoliciti creierul. Ca prima masura, este indicat sa acorzi o atentie deosebita dietei.
Elimina sau limiteaza cantitatea de zahar si produse procesate, alcool, faina alba procesata, prajeli, indulcitori artificiali si ai grija la excesul de cafea. Toate acestea ne afecteaza creierul si implicit capacitatile cognitive, mai ales daca sunt folosite in cantitati mari, pe perioade lungi de timp.
In al doilea rand, gandeste-te la aportul zilnic de nutrienti pe care ii obtii din alimentatie sau anumite suplimente. Ca sa functioneze in parametri optimi, creierul are nevoie de o cantitate suficienta de:
♦ magneziu
♦ carbohidrati sanatosi
♦ fosfor
♦ potasiu
♦ vitaminele B6 si B12
♦ zinc
♦ acizi grasi Omega 3, 6 si 9 si nu numai.
Un rol important il are si NADH-ul, descoperit in 1906 de Arthur Harden si William Young. Cercetarile sustin ca stimuleaza productia neurotransmitatoarelor dopamina, noradrenalina si serotonina.
Imbunatateste claritatea mentala, puterea de concentrare si lupta impotriva efectelor imbatranirii