Mai mult, o analiza a 29 de studii umane a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C, in medie, a redus tensiunea arteriala sistolica (valoarea superioara) cu 3,84 mmHg si tensiunea arteriala diastolica (valoare mai mica) cu 1,48 mmHg la adultii sanatosi.
La adultii cu hipertensiune arteriala existenta, suplimentele de vitamina C au redus tensiunea arteriala sistolica cu 4,85 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,67 mmHg, in medie.
Totusi, desi aceste rezultate sunt promitatoare, nu este clar daca efectele asupra tensiunii arteriale sunt pe termen lung. Persoanele cu hipertensiune arteriala nu ar trebui sa se bazeze numai pe vitamina C pentru tratament.
3. Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace
Multi factori cresc riscul de boli de inima, inclusiv hipertensiunea arteriala, niveluri ridicate de colesterol „rau”(LDL) si trigliceride. Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc.
De exemplu, in urma unui studiu s-a constatat ca, dupa 10 ani, persoanele care au luat cel putin 700 mg de vit C zilnic aveau un risc cu 25% mai mic de aparitie a bolilor de inima decat cele care nu au luat acest supliment.
In concluzie, se pare ca a consuma cel putin 500 mg de vitamina C zilnic poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, daca ai deja o dieta bogata in vit C, atunci trebuie sa consumi suplimente astfel incat sa nu depasesti DZR.
Doza zilnica recomandata (DZR):
- intre 1-3 ani: 15 mg
- intre 4-8 ani: 25 mg
- intre 9-13 ani: 45 mg
- intre 14-18 ani: 75 de mg
- barbati: 90 de mg
- femei: 75 de mg
- femei insarcinate: 85 de mg
- femei care alapteaza: 120 de mg
- fumatori: pot creste doza cu 35 de mg pe zi.
4. Ajuta la prevenirea anemiei feriprive prin imbunatatirea absorbtiei fierului
Fierul este un nutrient important care are o varietate de functii in organism. Este esential pentru fabricarea globulelor rosii si transportarea oxigenului in intregul corp.
Interesant este ca suplimentele de vitamina C pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din dieta. Ajuta la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier pe baza de plante, intr-o forma care este mai usor de asimilat in corp.
Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, deoarece carnea este o sursa majora de fier.
De fapt, consumarea simpla a 100 mg de vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67% .
Drept urmare, poate ajuta la reducerea riscului de anemie in randul persoanelor predispuse la deficienta de fier.
Daca suferiti de niveluri scazute de fier, consumul alimentelor bogate in vitamina C sau luarea unui supliment alimentar poate ajuta la imbunatatirea nivelului de fier din sange.
5. Protejeaza memoria si gandirea pe masura ce imbatranesti